Historiikki

Sahanrannan historiikki

Sahanrannan Majatalo on avoinna ympäri vuoden. Sahanrannan kodikkaassa majatalossa on seitsemän kahden tai kolmen hengen huonetta. Kahdessa huoneessa on parveke. Nämä huoneet sijaitsevat majatalon yläkerrassa. Lisäksi yhdessä huoneessa on oma kalustettu terassi.

Kuhmoisten Saha on ainutlaatuinen. Se on säilynyt autenttisessa asussaan näihin päiviin asti. Euroopan mittapuussakin Kuhmoisten Saha on merkityksellinen ja kulttuurihistoriallisesti arvokas alkuperäisenä säilynyt höyrysaha. Saha on perustettu noin vuonna 1880. Alunperin nimenä oli Korppilan Saha, mutta nimi muuttui vuosisadan vaihteessa omistajan vaihdoksen myötä. Sahan patruunana oli Emil Peltonen. Hän hankki esimerkiksi edelleen risteily- ja tilausliikenteessä Jyväskylästä seilaavan s/s höyrylaiva Suomen. Höyrylaivan kuva on nähtävillä ravintolassa. Kuhmoisten Saha oli toiminnassa aina vuoteen 1985 asti. Saha työllisti parhaimmillaan 150 henkilöä, lopussa noin 50 hlö. Kuhmoisten kylällä oli sahatyöntekijöille asuntola. Saha oli merkittävä työllistäjä alueella. Majatalossamme sijaitsi Kuhmoisten Sahan aikana pohjakerroksessa autotalli. Ensimmäisessä kerroksessa oli yksi asunto ja traktorit. Kakkoskerroksessa oli kaksi asuntoa. Rakennus on muutettu majatalokäyttöön vuonna 2000. Alakertaan on rakennettu saunaosasto. Nykyisen majatalon ja ravintolan vastarannalla voi ihailla Sahan tiilipiippua ja esimerkiksi rannassa sijaitsevia ajan kauniisti patinoimia hakesiiloja.

Ravintolan puolella on nähtävillä Sahan pajan aikaisia asioita esimerkiksi ahjo, hylly, jolla sähkömoottori oli sekä katossa edelleen kiinni olevat remmit, joita vaihdeltiin tarpeen mukaan oikeaan laitteeseen kuten sorvi tai pylväsporakone. Vanha varoituskyltti ja vakuutusdokumenttikin löytyvät ravintolan seinältä. Ravintolan puolella vanhaa v. 2023 sata vuotta täyttävää rakennusta on vaalittu. Esimerkiksi vanhat ikkunat on kunnostettu ja vanhat tiiliseinät ovat alkuperäisessä asussaan.

Ravintola palvelee keväästä syksyyn. Saatavilla on a la carte annoksia, pizzaa, buffetlounasta ja terassikeittiöön herkkuja. Myös erilaiset tilaisuudet järjestyvät Sahanrannassa.

Tervetuloa viihtymään.